10 October 2013

Zīmējumi no ārzemēm II - Rūta Daubure


This is the second entry of our new blog series called 'Drawings from abroad'. It's aim is to introduce Latvian readers to study opportunities in the field of illustration and comics abroad. This time, Rūta Daubure tells about her BA illustration studies at the Camberwell College of Art, London. The following entry is in Latvian, but you can find a recent interview with Rūta in English on It's Nice That.


Laiks otrajai zīmējumu sērijai no ārzemēm! Šoreiz par savu studiju pieredzi stāsta Rūta Daubure, kura dzīvo un strādā Londonā, un šogad ieguvusi bakalaura grādu Camberwell College of Art ilustrācijas nodaļā. Aicinājām Rūtu pastāstīt gan par to, kā noris viena normāla mācību diena un kas augstskolas mācību procesā vērtīgs un interesants kopumā, gan par to, ko viņa pati ir sapratusi mācību laikā un kā studēšana ir palīdzējusi nonākt pie sava stila un tēmām. Un arī par to, ko viņa dara šobrīd un plāno nākotnē. Vārds Rūtai!

Es nupat kā esmu pabeigusi ilustrācijas nodaļu Camberwell College of Art Londonā, manas bakalaura studijas ilga 3 gadus.

Patiesībā tas, kā es nonācu tieši Camberwell College of Art, tiešām bija absolūta veiksme, jo mana augstskolu izpēte sākās un beidzās ar universitāšu mājās lapu apskatīšanu. Es pat īsti nevaru paskaidrot, kāpēc es izvēlējos tieši ilustrācijas nodaļu vai kāpēc tieši Camberwell College of Art. Tikai apmēram pēc 1 pavadīta gada universitātē es sapratu, ka ilustrācija manā skolā ir ļoti labā līmenī galvenokārt pateicoties pasniedzējiem un ļoti atvērtajai studiju programmai, kura praktiski ļauj studentam pašam izvēlēties mediju, kurā jūtas visērtāk. Neskatoties uz to, ka kursa nosaukums ir ilustrācija, katram studentam ir dota izvēles iespēja taisīt video, gleznot, veidot utt.


Normāla mācību diena paiet samērā dažādi - atkarībā no gada, kurā tu esi, kā arī atkarībā no tā, cik organizēts un darot gribošs esi. Esot 3. kursā mana diena sākās aptuveni desmitos no rīta, kad es ierados studijā un plus mīnus saliku pa punktiem, kas konkrētajā dienā man būtu jāizdara. Visas darāmās lietas attiecās uz vienu vai diviem projektiem, pie kuriem es tajā brīdī strādāju. Dienas laikā notiek tikšanās ar pasniedzējiem, 1 pret 1 stundas, darbnīcas. Es personīgi savu nedēļu plānoju tā, ka konkrētās dienās es strādāju pie konkrētiem projektiem un es šīs dienas nemainīju visa projekta garumā vai pat visa gada garumā. Kā arī 1 konkrētu nedēļas dienu es gāju uz litogrāfijas darbnīcu, 1 konkrētu dienu es veltīju teorijai - pavadīju bibliotēkā. Visas lekcijas, vieslekcijas un tikšanās ļoti organiski iekļāvās darba nedēļā, jo lielāko daļu laika tāpat biju universitātes studijā. Mana diena parasti beidzās ap septiņiem vakarā, kad es izvērtēju, cik no plānotā padarīts. Vārdu sakot - viss notiek ļoti patstāvīgi, kaut gan tajā pašā laikā pasniedzēji vienmēr ir pieejami un papildu stundas ar viņiem ir pilnīgi pašsaprotama lieta.

















Viena no svarīgākajām lietām, ko es esmu sapratusi un iemācījusies studējot Camberwell College of Art, ir tas, kā strukturēt to, ko es daru, kā arī es esmu sapratusi, kā es strādāju vislabāk. Ik semestra evaluation form rakstīšana tik tiešām palīdz savilkt kopā visas veiksmes, neveiksmes un uzvaras - līdz ar to ir daudz vieglāk izdarīt secinājumus pašai par savu padarīto - piemēram, secinājumus, ka man ir vajadzīgs relatīvi liels laiks informācijas un materiālu izpētei, kā arī pirmo skiču/ ideju ģenerēšanai, bez šādas bāzes es nejūtos droši un nevaru radīt pabeigtus darbus; kā arī, ka vislabāk man padodas strādāt ar stāstiem. Otra lieta, ko es esmu sapratusi studiju laikā, ir tā, ka vajag iesaistīties tajā, kas notiek apkārt, jo bieži vien daudzas lietas notiek ķēdītē - viena lieta noved pie otras utt. Kopā ar nelielu cilvēku grupu no mūsu kursa visa gada garumā aktīvi darbojāmies, lai savāktu naudu un noorganizētu ārpus universitātes absolvēšanas izstādi Well Said Londonas centrā. Tā kā izstāde bija veiksmīga un mēs bijām apmierināti ar to, kā mums izdevās sastrādāties kā grupai, nākamais solis bija kopīga studijas īrēšana, pēc tam sekoja izstāde ar daļu studijas biedru. Patlaban mēs esam kopīga projekta sākuma stadijā. Trešā lieta - vajag runāt ar pēc iespējas vairāk radošiem cilvēkiem, jo bieži vien pavisam nejaušas sarunas pabā var novest pie kaut kā ļoti veiksmīga. Kā arī nevajag kautrēties prasīt padomu cilvēkiem, kuri ir veiksmīgi un labi pazīstami, jo bieži vien viņi ir ļoti atsaucīgi un pretimnākoši.


Studijas Camberwell College of Art pilnīgi noteikti palīdzēja man saprast, ko, kā un kāpēc es kaut ko daru. Galvenokārt pateicoties pasniedzējiem, kuri paši ir praktizējoši ilustratori un mākslinieki, un vienkārši ļoti zinoši un iedvesmojoši cilvēki. Neskatoties uz to, ka kursā bija ap 60 studentu, pavisam reāla situācija bija satikt pasniedzēju dienā, kad tīri teorētiski viņš neko nepasniedz, bet tomēr bija gatavs runāt par tavu darbu. Liela priekšrocība ir tas, ka skola ir samērā maza un ir sajūta, ka tā ir maza sabiedrība, cilvēki pazīst viens otru, un, tā kā universitāte ir Londonā, kur ir absolūti neierobežots skaits iespēju, es uzskatu, ka šīs lietas ļoti labi papildina viena otru. Pēc absolvēšanas daudzi jaunieši paliek dzīvot un strādāt tajā pašā rajonā - Camberwell Peckham, līdz ar to ir sava veida kopienas/ nelielas sabiedrības sajūta, kas parasti citās lielajās Londona universitātēs nepastāv.


Šobrīd es kopā ar 6 bijušajiem kursa biedriem īrēju studiju Pekamā (Londonas rajons) netālu no manas universitātes. Tā kā es biju pieradusi katru dienu patstāvīgi strādāt mūsu studijā universitātē, man, kā arī grupai manu kursa biedru jau labu laiku pirms absolvēšanas bija skaidrs, ka mēs noteikti gribam turpināt šādi strādāt - individuāli, bet tomēr kopā. Tādēļ tagad katru brīvāku dienu vai vakaru es pavadu tieši studijā. Vēl viena lieta, ar ko es šobrīd nodarbojos - es nupat kā pabeidzu praksi Pinewood Studios mākslas nodaļā strādājot pie filmas pre-production; turpmākās divas nedēļas es tur arī strādāšu. Otrs mans pašreizējais projekts ir saistībā ar to, ka es nesen biju izvēlēta People of Print Graduates:Director Picks un tālāk arī izvēlēta no Print Based šortlista kā uzvarētāja. Kā rezultātā es strādāju pie pāris grafiku (sietspiedes) sērijas, kuru es drukāšu sadarbībā ar sietspiedes darbnīcu Peckham Print Studio, par ko es esmu priecīgi satraukta. Vēl protams ir pāris personīgie projekti, lietas, kuras ir manā sarakstā "apgūt". Skatoties uz nedaudz tālāku nākotni ilustrācija pilnīgi noteikti ir kaut kas, ko es redzu sevi darām, taču mani arī interesē skatuves un filmu dizains. Man personīgi ir ļoti svarīgi gan zīmēt, gan darīt kaut ko absolūti savādāku - veidot vai atliet, strādāt ar citu materiālu - vārdu sakot likt sev domāt nedaudz citādāk un tad jaunās lietas ienest atpakaļ ilustrācijā.


4 comments:

  1. Čau Rūta. Forši dzirdēt par Tavām gaitām macībās, ir viens jautājums, ka īsti notika uzņemšana Camberwell College of Art ilustrācijas nodaļā, sūtiji savu protfolio?

    ReplyDelete
  2. Čau! Mēģināsim atbildēsim Rūtas vietā. Informāciju par uzņemšanu, tai skaitā portfolio, var atrast mājaslapā: http://www.arts.ac.uk/camberwell/courses/undergraduate/ba-illustration/, arī sadaļā Apply ir kontakti un sīkāk pastāstīts, kā pieteikties ārzemju studentiem un atrodamas pieteikšanās anketas.

    ReplyDelete
  3. No sākuma sūtīju digitālu portfolio, pēc tam tiku uzaicināta uz portfolio atrādīšanu, kur man fiziski bija jāierodas ar saviem darbiem. Pēc portfolio atrādīšanas, tajā pašā dienā, daļai cilvēku bija jāpaliek uz interviju. Pēc intervijas, apmēram pēc 3 nedēļām, saņēmu apstiprinājumu par uzņemšanu.

    ReplyDelete
  4. I will not do in originality but your blog is so good that we can not say anything else than THANK YOU MUCH!

    voyance Email gratuit

    ReplyDelete